Arany kérdések – interjú és blog

nagy_attila, befektetési arany, vásárlás, napi ár, legjobb árfolyam, arany minőség, 999,9, biztonság, tárolás, Heraeus, Munze

Nagy Attila cégvezető

Egyre több egyedi igényt megfogalmazó kérdés érkezik hozzánk. Megkértük Nagy Attilát a Solar Gold Zrt. cégvezetőjét, hogy legyen segítségünkre ezek megválaszolásában.

 

Milyen időtávra és mekkora összegtől ajánlja a befektetési arany vásárlását?

A fizikai arany, kifejezetten hosszú távú befektetésnek tekinthető. Minimum 3-5 évben érdemes gondolkozni és ennek megfelelően ütemezni a vásárlásokat. Aki tudja, hogy nem fog hozzányúlni a befektetéséhez az vegyen minél nagyobb kiszerelésben tömböt, mert így jobban jár. Viszont van olyan ügyfelünk, aki 10 évben gondolkozik, de előfordulhat, hogy időközben szüksége lesz a pénz egy részére. Ilyenkor érdemes kisebb kiszerelést is a portfólióban tartani. Könnyebb pénzhez jutni, ha a szükség úgy hozza.
Mekkora összegtől érdemes aranyban gondolkozni? Szerintem már akár 10.000 forinttól is, ha aranyszámlán gyűjt aranyat valaki. Vásárlásnál pedig 20 gramm már egész jó mennyiség, de van már kisebb kiszerelésben is aranyunk.

Hol lehet majd eladni a vásárolt aranyat? Milyen szolgáltatóknál (belföldön és külföldön?)

Az általunk forgalmazott tömbökre visszavásárlási garanciát adunk. Olyan nemzetközi partnerrel dolgozunk (Argor Heraeus as.), akinek nevét a világ szinte minden részén ismerik, így ha valaki nem nálunk szeretné eladni a tömbjeit ezt megteheti számos helyen ahol arannyal foglalkoznak. Nem kell attól tartani, hogy ezt a nevet csak a szomszédos országokban hallották. Így könnyen, probléma és extra költségek nélkül lehet eladni az aranytömböket.

Mi okozza az arany árának mostani erőteljes hullámzását?

A hullámzás, akkor feltűnő, ha rövidtávot figyelünk. Ebben az esetben természetesen, mint minden terméknek hektikusabb az árfolyam mozgása. Több évet alapul véve ez a „hirtelen” mozgás kisimul és már nem is olyan feltűnő. Ugyanakkor valóban megfigyelhető egyfajta „kapkodás”, ami sok tényezőre vezethető vissza. Továbbra is azt tanácsolom, hogy rövidtávon ne foglalkozzon senki az árfolyammal. Kivéve akkor, ha spekulálni szeretne a tőzsdén. Az árfolyamokat hosszabb időtávban érdemes vizsgálni és szerintem az megnyugtató képet ad.

Ha nagyobb mértékű korrekció következne be az arany piacán, akkor hol lehet az a lélektani ár/támasz, ahol a vételár emelkedni kezdene? Kitermelési költségek, éves forgalom vagy mi határozhatja ezt meg?

Figyelembe kell venni sok tényezőt. Előfordul, hogy a spekulánsok mozgatják a piacot, de jellemzően a komolyabb, hosszabb trendeket a kereslet-kínálat alakítja. Természetesen ennek is több összetevője van. A fundamentumok szintén fontos szerepet játszanak pl. a kitermelési kapacitás változása, költségek stb. Amennyiben erről az oldalról közelítjük meg a kérdést valóban jelentős támasz lehet egy komolyabb esést követően. Jelenleg a kitermelési költségek 650-700 dollár közé tehetőek, de ebben még nincs benne a további feldolgozás, finomítás, tömbösítés. Ezért szokták emlegetni a 850-900 dolláros unciánkénti árat. Fontos figyelembe venni, hogy ez átlag kitermelési költség. Sok bánya költsége ez alatt van vagy sokkal magasabb. Értelemszerűen, ha esik az ár, akkor a magas kitermelési költségek mellett működő bányákat bezárják, ami megjelenik a kínálati oldalon és a kínálat szűkülését okozza. Magas ár esetén ismét termelésbe állnak…

Arról is lehet olvasni, hogy fogytán a kitermelhető aranykészlet. Ebben is lehet igazság, de a valóságot nem tudom. A kitermelő helyeken 1970-es években egy tonna megmozgatott földből 10-12 gramm aranyat volt kinyerhető. 2010-re ez a szám 2 gramm alá csökkent. Ezek beszédes adatok.

Hol érdemes az aranyat megvenni? Általában milyen költségek merülnek fel?

Minden esetben megbízható hátterű céget válasszunk! A tulajdonosok, a menedzsment és a munkatársak is legyenek „láthatóak”. Érdemes elmenni a cégekhez és szemügyre venni székhelyüket. Sok minden leszűrhető abból, hogy milyen irodában – saját irodában – és környezetben található a cég. Láthatóan hosszútávra terveznek vagy csak rövidtávra a hirtelen meggazdagodás reményében foglalkoznak ezzel a tevékenységgel. Veszélyforrás lehet a különböző hálózati rendszerben árult arany, nem csak minőségi, de költség kockázata miatt. Nálunk az eladási áron értékesítünk és rejtett költségek, ázsió már nem rakódik erre.

Hol érdemes az aranyat tárolni? Általában milyen költsége van ennek?

A tárolásnál is fontos a megbízható háttér. Magyarországon egyedülálló módon kínálunk extra biztonságú letéti őrzést. Európa egyik legnagyobb értékőrző cégével a G4S Kft-vel állunk szerződéses kapcsolatban. Ennél nagyobb biztonságot csak a fel nem fedezett lelőhelyek adhatnak. A költségek évi 0,5-1% között szóródnak. Egyedi megállapodás alapján.

Aranyszámlát eurós befizetéssel is lehet indítani? Milyen költségek merülnek fel egy ilyen számla kapcsán?

Az aranyszámla euró illetve forint alapon is indítható. Az ügyfél eldönti, hogy számára melyik a kedvezőbb. Mivel a befizetett összegből valós tranzakció történik így tranzakciós díjat mindenféleképpen kell fizetni, ami fix összeg és nem változik vagyis nem függ a befizetések nagyságától. A valós tranzakció alatt azt értem, hogy minden esetben megvásároljuk az ügyfeleknek a fizikai aranyat és jóváírjuk az aranyszámláján. A számla felett szabadon rendelkezhet és rugalmasan tömbösíthet ha úgy akarja. A nálunk vezetett aranyszámlás ügyfeleknek lesz fizikai aranytömbje.

El tudja azt képzelni, hogy a jövőben valamilyen oknál fogva (divat, új befektetési termék megjelenése, állami intézkedések, stb.) az arany iránti kereslet drasztikusan visszaessen? Elképzelhető valamilyen helyettesítő termék?

Az arany több ezer éve arany és soha nem ment ki a „divatból”. Ha tudnám, hogy mi lesz holnap, akkor nem kellene dolgozni… Az emberek nem egyik napról a másikra változnak meg főleg nem a társadalmak. Semmi nem mutat abba az irányba, amit a feltett kérdés sugall. A kérdésben szerepel a divat vagy ahogy ma használják trend, trendi. Szerintem az arany soha nem ezért volt népszerű és nem ezért akarták birtokolni az emberek. Értéket képviselt és képvisel ma is. Egyre kevesebb van és nem lehet előállítani mesterséges módszerekkel. Lehet majd olyan technológia, ami ezt lehetővé teszi, de a mai napig megkülönböztetik a természetes gyöngyöt a tenyésztett gyöngytől és szerintem az arany esetében sem lesz másképp.

Ha aranyat viszek magammal repülőn külföldre, akkor kell valamilyen igazolás, engedély, vámpapír?

Az EU-n belül nem kell semmilyen engedély szabadon vihető a befektetési arany. Érdemes a számlát magunknál tartani, ha bármilyen ellenőrzésbe akadunk.

Hogyan lehet védekezni a hamisítványok ellen?

Mi még soha nem találkoztunk hamisítvánnyal. Ékszerek esetében ez előfordul, de tömbök esetében nem. Megbízható forrásból kell vásárolni a tömböket és nem lehet semmi probléma. A nagy finomítóknak és forgalmazóknak elemi érdeke, hogy csak olyan cégekkel szerződjenek ahol semmi kétely nem merül fel a tisztaságot illetően. Mi közvetlen kapcsolatokkal rendelkezünk, ez azt jelenti, hogy egyenesen a gyártótól érkeznek a tömbök. Nincs más láncszem a rendszerben. Ez adja a legnagyobb biztonságot..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük