Mennyi az arany kitermelési költsége?

Az arany más, mint a pénzpiaci befektetési termékek: itt a kitermelési árak folyamatos emelkedése és a csökkenő készletek biztosítják, hogy határtalan áresés nem következhet be és az árak hosszú távú trendje felfelé mutat.

Miért esett az arany ára?

Hosszú emelkedő trendet egy csatornán belüli ármozgás követet, majd ez az árcsatorna beszűkült – várható volt az árrobbanás. A befektetési alapok és több nagybefektető ezt látva arany eladásokba kezdet, ami több más tényezővel az eredményezte, hogy a kitörést végül lefelé történt meg.

Mindig csak hosszú távú befektetési termékként ajánlottam a befektetési arany vásárlását, mert így a rövid távú spekulatív ármozgásokat a hosszú trend kisimítja. Most is csak azt tudom mondani, hogy minden jelentős áresést a készleteink feltöltésére érdemes felhasználni.

Mennyi az arany kitermelési költsége?

A munkabérek, energia és alapanyag költségek emelkedése következtében egy uncia arany kitermelési költsége jelentősen nőtt az elmúlt néhány évben – írja Ben Mountfield a 247bull.com-on.

Az arany ára folyamatosan emelkedett az elmúlt 11 év során, és ezzel egyidejűleg az arany kitermelési költsége is nőtt. A Thomson Reuters GFM 2012. évi arany tanulmánya alapján 2012-ben 1 uncia színarany átlagos előállítási költsége 727 dollár az aranybányászati iparban. Ebben a folyamatos költség emelkedésben a magasabb energiaárakat, bérköltségeket és a szigorított környezeti szabályozások hatását kell látnunk.

Az unciánkénti 727 dollár csak közvetlenül a kitermeléshez társuló költségeket fedi le:

  • a munkabéreket,
  • a felhasznált energia árát,
  • felhasznált anyagok, mint acél, illetve különleges robbanóanyagok és cianidok,
  • a kitermelő cégeket terhelő adók

Arany kitermelési költsége, arany blog. Arany árfolyama, kereslet és fizikai arany vásárlás. Befektetési tanácsadás, portfólió készítése.De természetesen ezen felül még sok egyéb kiadás is hozzáadódik az arany költségeihez. Egy bánya hosszú távú üzemeltetése, nem csupán felszínre hozható unciákból áll, hanem a kinyerés, őrlés és finomítás is folyamatos költségvonzatokkal bír. A fel nem használt melléktermékek elszállítása, elhelyezése valamint a bányák 24 órás üzemeltetése mind az alapvető kitermelési költségeken felül értendő.

A teljes, mindent költséget magában foglaló, az iparhoz kapcsolódó kitermelési összköltség 1300 dollár körül van jelenleg unciánként. Aranybánya üzemeltetők véleménye alapján, ha az arany unciánkénti ára 1300 dollár alá csökkenne, és ez akár hosszabb ideig tartana, akkor a kitermelés már nem lenne gazdaságos.

Természetesen bányánként és kitermelési eljárásonként is eltérőek a költségek, így eleinte a legmagasabb költségszint mellett dolgozó bányák állnának le először, ami a készletek csökkenésén keresztül az árak emelkedéséhez vezetne.

Kérjen arany vásárlási ajánlatot.

Dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük