Adóssághegy és a dollár jövője

Az USA adóssága jelenleg elérte a 17 billió dollárt és 10 másodpercenként kb. 100 ezer dollárral nő. A politikai erők – nem most először – nem tudtak megegyezni, így érvénybe lépnek az adósság növekedését megakadályozó költségvetési megszorító intézkedések.

Mekkora pénz 17 billió dollár?

Ha valaki Jézus születésének napjától kezdve minden áldott nap elköltött volna 1 millió dollárt a mai napig sem lett volna képes 1 trillió dollárt elkölteni.

De ebből a pénzből a Föld minden lakójának tudnánk segíteni az anyagi helyzetén egy egyszeri 2.200 dollárral (480 ezer forint).

Mi az az adósságplafon?

Amerikában az adósságplafont 1917-ben vezették be, mint egyfajta hitelfelvételi limitet. Akkor 11 milliárd dollárnál húzták meg azt a felső határt, ameddig Washington a kongresszus áldása nélkül költekezhetett. Azóta 94-szer emelték ezt a keretet, míg eljutottak a mostani 16.394 milliárdra. Ez a kezdeti összeg csaknem 1500-szorosa. A legelképesztőbb mindebben az állami túlköltekezés, az adósságlimit növekedésének exponenciális dinamikája. Az adósságplafon százéves történetének első felében 19-szer volt csak szükség a határ emelésére, a második felében viszont már 75 alkalommal.

Mekkora az adósság és hogyan fizetik vissza?

2009-ben még csak 70% körül volt a GDP-arányos államháztartási hiány, mostanra ez a mutató 106%-ra emelkedett, ami már mindenképpen életveszélyes szint.

De nem csak az adósság, hanem annak a folyamatos finanszírozása is egyre nehezebbé válik. A rövid futamidejű államkötvényekre 2012-ben 0,1%-os hozamot fizettek, míg a tíz év feletti futamidejű kincstárjegyek átlaghozama 2,5-3% körül alakult. Tavaly 360 milliárd dolláros bruttó kamatterhet jelentett az adósságteher, ami szerencsés tényező, hiszen az adósság csak nő, így sok múlik a mai alacsony kamatszinten. Ha a mostani rekordmélységű kamatok a válság előtti évek szintjére visszaemelkednének, akkor az adósság finanszírozása komoly nehézséget jelentene.

Forrás: részben www.aranypiac.hu

Mi került válságba?

Az amerikai eladósodás nem ritka jelenség, ugyanezzel a problémával küszködik mindenki manapság a világon, ugyanabba a csapdába került, csakhogy az Egyesült Államok túl nagy, semhogy kívülről meg lehetne menteni, mint például Görögországot vagy Portugáliát.

Az eladósodás a kialakult gazdasági világrend legjobban látható kórtünete, ami egyben jelzi a megbetegedés határát, amelyen túl esetleg tényleg nagyobb bajok is lehetségesek. Ez a világrend a termelékenységi versenyre épült.

Arra, hogy a dolgozók általában mérsékelt bérkövetelésekkel, a kormányok általában adócsökkentéssel egyengetik a tőke megtérülését. Ennek a következménye lett a lakossági adósságválság, majd pedig az, hogy amikor az állami gazdaságösztönzés és a jegybanki támogatás forrásai és eszközei kimerülnek.

Ugyanis a fejlett országokban – így az USA-ban is – a hazai össztermék (GDP) keresleti oldalának kétharmadát a lakossági fogyasztás teszi ki, vagyis ez a sorsdöntő tényező.Ha a lakosság megfelelően növekvő jövedelem hiányában, nem tudja fogyasztását annyira bővíteni, akkor baj van.

És az ország lakói régen nem látott nehézségekkel szembesülnek: 40 millió amerikai csak élelmiszerjegyek segítségével képes ételhez jutni. Minden ötödik gyerek nyomorban él.

A gazdasági modell került válságba – és nem csak az USA-ban. Európában is eladósodott a legtöbb ország, sok önkormányzat és a lakosság is.

Detroit esete

Amerikát sokkolta a tény, hogy Detroit csődöt jelentett, de nem ez az egyetlen eladósodott város. A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becslik. A detroiti csőd a maga nemében a legjelentősebbnek számít Amerika történetében. A városban százezer feletti az üresen álló lakások száma (ez a lakások 29 százaléka).

Kik hitelezik Amerikát?

2012-ben nőtt a külföldi kézben lévő amerikai állampapír-állomány, meghaladta a 13 ezer milliárd dollárt. Ki vásárolt be leginkább az USA állampapírjaiból?

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint a múlt év június végén 13,261 ezer milliárd dollárnyi amerikai állami adósságpapír volt külföldi tulajdonban az egy évvel korábbi 12,440 ezer milliárd dollár után.

Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője Japán volt, 2012 június végén 1,835 ezer milliárd dollárnyi különböző lejáratú állampapír birtokosa volt.

A lista második helyezettje Kína volt, 1,592 ezer milliárd dollárral, majd a Kajmán-szigetek következett 1,031 ezer milliárd dollárral, a negyedik helyen pedig Nagy-Britannia állt 1,008 milliárd dollárral.

Mikor döbbenek rá és vonják le a kínos következtetést a fentiekből s hitelezők? “A király meztelen” felkiállt majd az egyik, a félelem és a pánik pedig elborítja a világot…

Kína és Amerika

Az egyik a múlt, a másik a jövő. Az USA kereskedelmi deficitje Kína felé jóval meghaladja a 300 milliárd dollárt, ami a mindenkori legmagasabb kereskedelmi deficit két ország között. (Összeségében már több mint 2300 milliárd dollár. )Ez a pénz Kínába vándorolt, ők pedig ahelyett, hogy ráült volna erre a pénzre, kölcsönök formájában visszaforgatták, így az Egyesült Államok ma már jóval több mint ezermilliárd dollárral tartozik nekik és további kölcsönökért folyamodik a már fennálló és egyre növekvő adósság finanszírozása érdekében. Kb. napi 100 millió dollár kamatot fizetnek Kínának a fennálló adósságokra.

Azért ne feledjük, hogy az amerikai gazdaság még ilyen állapotában is erős, egy politikai és katonai nagyhatalomról beszélünk, tehát az adósság hegy nem azonnal fogja maga alá temetni az országot. Senki sem tudja megmondani, hogy a külföldi befektetők, állampapír vásárlók mikor ébrednek rá, hogy itt a vég, a tőzsdék összeomlása fogja-e kísérni a „dollár végső táncát”, mekkora szerepet fognak játszani benne az önelégült és szűklátókörű politikusok.

A folyamat azonban visszafordíthatatlannak tűnik, erre a betegségre nincs egyszerű gyógyír.

A www.aranycenter.hu felvetése:

Milyen befektetés lehet válságálló? Mibe érdemes a pénzünket fektetni, amikor a pénzügyi rendszer készül összeomlani?

Szerintem csak az ingatlan és az arany lehet a jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük