Nem minden arany, ami fénylik

20 ezer példányban bocsátotta ki a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. a 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült érmét, amin ez olvasható: 1000 éves a Mátyás-templom. Ám ezer éve nem volt sem Mátyás-templom, sem gótika, de még Buda sem.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. igazgatója „Az 1000 éves Mátyás templom. A gótikus építészet remekműve” címmel számol be a polgárokhoz küldött levélben egy emlékérem kibocsátásáról, melynek a felirata is ez: „1000 éves a Mátyás templom”.

A levél szerint „az érem előlapját a Szent István királyunk által alapított 1000 éves Mátyás templom kapuja díszíti, míg hátlapján az építészeti remekmű rózsaablakának lenyűgöző motívumvilága jelenik meg.”

A történelmi tévhiteket cáfoló Tényleg a Facebook-oldalán számol be a fatális tévedésről. Ezer évvel ezelőtt ugyanis nem volt még gótika, és nem volt még Buda sem, melynek plébániatemplomát 1247-ben említik először a források, vagyis több mint két évszázaddal Szent István halála után, 768 évvel ezelőtt. Az éremre idézett „lenyűgöző” motívumok pedig egytől eddig Schulek Frigyestől valók, 1893-ból (122 évvel ezelőttről).

Amúgy az emlékérem 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült 20 ezer példányban. Ha valaki meg szeretné rendelni a történelmi anakronizmust megörökítő érmét, 5490 forintért (plusz postaköltség) megteheti.
Forrás: hvg.hu

Aranycenter kiegészítés:

Sokan talán meg is rendelik, de nem értem, hogy miért nem figyelnek jobban oda az emberek a befektetéseikre. Ilyen nevetséges ajánlatokat találunk a postaládában és eszünkbe sem jut, hogy talán kiváló minőségű arany lapkát kellene inkább vennünk?

Egyre több olyan gagyi ajánlat van, amelyekre óvatlanul igent mondhatnak a hozzá nem értő emberek, de ez a fenti cikkben jelzett érme magasan viszi a pálmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük