Arany vagy gyémánt?

Amikor az aranyról esik szó, mindig felmerül, hogy a nemesfém iránti keresletet a befektetési – és a különböző ipari igények folyamatosan befolyásolják. Mindeközben közismert értékőrző szerepe mentesíti az aranyat a világgazdasági folyamatok alól, hiszen hagyományosan tartja értékét a folyamatosan értéktelenedő devizákkal szemben.

A legnagyobb különbség a gyémánt és az arany között abban rejlik, hogy a gyémánt területén a befektetések aránya nem elég nagy ahhoz, hogy érdemben befolyásolja az árakat. A gyémántipar kizárólag a vásárlói igényektől -, ami pedig a gazdasági növekedéstől függ, ugyanis ebben az esetben van csak lehetőség további vásárlásokra egyéni és vállalati részről egyaránt.

Mindez kockázatossá teszi a gyémánt befektetést, hiszen egy recesszióban, mikor a növekedés és a fejlődés lelassul, megnövekszik a munkanélküliség és természetes, hogy a gyémánttól elfordulnak a befektetők.
A gyémánt és az arany árfolyam változását összehasonlítva tisztán látszik, hogy míg a gyémántnak biztosítékra volt szüksége a gazdasági stabilitást illetően, addig az arany a korrekciót követően szinte töretlenül tudott emelkedni. Később a recesszióból való kilábalás folyamán egy lassuló szakasz az arany árát tovább hajtotta felfelé, miközben a gyémánt árfolyamára kedvezőtlenül hatott mindez.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük