Mitől London Good Delivery egy aranytömb?

A Londoni Nemesfém-piaci Szövetség (LMBA) tagjai egy listát készítenek azokról a nemesfémgyártókról, öntőkről és bevizsgálókról, akiknek arany- és ezüstrúdjait kérdés nélkül elfogadják bármilyen tranzakció során. Ezek a gyártók érdemelték ki a megkülönböztető „Good Delivery” státuszt, és foglalhatják el helyüket az LBMA Good Delivery Listáján.
Ez ma már egy világszerte elismert követelményrendszer az arany és ezüst minőségének meghatározásában. Az LBMA Monitoring programja pedig folyamatosan időközönként vizsgálja a gyártókat.

A minősített gyártókkal szembeni követelmények

Az arany minősége fontos: Münze, Argos Heraeus. Minősített finomító, befektetési tanácsok. Arany árfolyam és kereslet.A fő követelmények, amelyeket figyelembe vesznek a gyártók minősítése során:
– egy minimum 3 éve a gyártásban alkalmazott ellenőrzési jegyzőkönyvvel kell rendelkeznie az adott fém esetében,
– éves minimális finomított mennyiséget elő kell állítania (aranynál  10 tonna, ezüstnél 30 tonna),
– nettó 10 millió angol fontnak megfelelő vagyoni értékkel kell rendelkeznie,
– rendezett tulajdonosi és vezetői struktúra,
– az ország központi bankjának jóváhagyása.

 A Good Delivery tömbök tulajdonságai

Arany esetében:
Tömeg: a tömb bruttó tömege unciában kifejezve, 0,025-ös kerekítési pontossággal.
Finomság: a minimális elfogadott finomság 995 ezredrésznyi aranytartalom.

Az aranyrúdon az alábbi jelzéseket kell feltüntetni:
– sorozatszám,
– a gyártó bélyegzője,
– finomság (4 számjegy)
– gyártási év (4 számjegy)

A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség gyártói jegyzékén a világ 31 országának kiemelkedő nemesfémipari feldolgozója szerepel. Ez a lista általánosan elismert normát jelent az arany és ezüst befektetési rudak minőségére vonatkozólag. A széleskörű elfogadottság azon a szigorú követelményrendszeren alapszik, amelyek teljesítése a listára kerülés előfeltétele, valamint az akkreditált gyártók rendszeres időközönként történő aktív átvizsgálásán.

Az ilyen minősítéssel rendelkező öntödék színtiszta, vagyis 999,9 (négykilences) tisztaságú aranytömböket hoznak forgalomba. Ezeket a tömböket a világ bármely pontján elfogadják, mint fizetőeszközt, ugyanis egyediek és hamisíthatatlanok. Továbbá a világkereskedelemben betöltött szerepe is kiemelkedő, mivel a világ országai aranytartalékukat négykilences tisztaságú tömbökben tárolják.

A Good Delivery tömb formája, mérete és kivételes minősége miatt egyből felismerik az egész világon. Rendkívül szigorú szabványok szerint készül, így gyakorlatilag az egyetlen, nemzetközi kereskedelemben is használatos fajta. Átlagos súlya 400 uncia, azaz 12,5 kiló. A legtöbb központi bank ebben a méretben tartja aranykészletét. Egy ilyen tömb ára nagyságrendileg 70 ezer font, azaz közel 260 millió forint, így a kisebb tőkéjű befektetőknek, illetve rövid távú befektetésre alkalmatlan.

Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük