Hol nő az arany kereslet?

Tavaly zsinórban negyedik éve esett a globális aranykereslet az Arany Világtanács jelentése szerint. A negyedik negyedévben azonban már pozitív fordulat volt tapasztalható.

Tavaly immár zsinórban negyedik éve esett a globális aranykereslet az Arany Világtanács (WGC) jelentése szerint. A nemesfém iránti keresletre leginkább a globális gazdaság lassú növekedése nyomta rá a bélyegét, s ezt nem tudta ellensúlyozni a kínai tőzsdei összeomlás nyomán megnövekedett kereslet sem.

A globális aranykereslet tavaly 4212 tonna volt, ez enyhe, 0,3 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest – írja a Financial Times. Az arany iránti globális kereslet utoljára 2011-ben tudott emelkedni, az európai adósságválság, illetve az amerikai államadósság S&P általi leminősítésének évében. Kínában, a világ legnagyobb aranykeresletét generáló országában az ékszeripari kereslet 3 százalékkal esett vissza. A fizikai arany iránti kereslet azonban ennek ellenére, 2 százalékkal tudott itt nőni tavaly, Indiában pedig egy százalékkal, 849 tonnára.

Az arany árfolyama 2011 óta dollárban számolva 37 százalékkal esett. A folyamatos árfolyam lemorzsolódás nyomán a befektetők trendszerűen vonták ki pénzüket tavaly is az aranyba fektető tőzsdén jegyzett befektetési alapokból (ETF). Az ETF-ek tavaly összesen 133,4 tonna aranyat értékesítettek, mintegy 5 milliárd dollár értékben.

Ugyanakkor az aranytól való elfordulás négyéves trendje a tavalyi negyedik negyedévben már fordulni látszott – írja a jelentés. A negyedik negyedévben az arany iránti globális kereslet már 15 százalékos növekedést mutatott 2013 azonos időszakához képest.

A kereslet stabilizálódásának segítséget adott a jegybankok részéről élénkülő kereslet. A tartalékaik diverzifikációját kereső központi bankok tavaly összesen 588 tonna aranyat vásároltak, ez enyhe emelkedés a 2014-es 584 tonnához képest. A legnagyobb vásárló az orosz jegybank volt, összesen 200 tonnával növelte tartalékait, ebből 141 tonna beszerzése a második félévre jutott. Az orosz jegybank volt egy évvel korábban is a piacon a legnagyobb ilyen típusú vásárló.

A jegybankok aranyvásárlásainak mennyisége egyébként a WGC szakértőit is meglepte, ők a CNBC tudósítása szerint inkább 400-500 tonnával számoltak tavalyi előrejelzésük készítésekor. A tavalyi adat azt mutatja, hogy a jegybankok részéről 2010 óta tapasztalt trend, amely szerint egyre több aranyat vásárolnak, változatlanul érvényben van.
Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük