Arany tárolása

Divat lett az arany vásárlás. Ilyenkor mindig gondban vagyok – félek, hogy nem gondolják végig az emberek, hogy mibe is fognak bele. Most csak a döntés egyik fontos részletével, az arany tárolásával foglalkozom….

Aki fizikai aranyat vásárol befektetési céllal, az elvileg hosszú távon gondolkodik és már a vásárlást megelőzően gondolnia kell arra is, hogy a megvásárolt aranyat hol fogja tárolni?

Milyen arany tárolási lehetőségek vannak?

Sokan csak kisebb mennyiségű aranyat vásárolnak és nem is érzik a jelentőségét a tárolás kérdésének. Berakják az aranyat az ékszerek közé egy dobozba: ez is arany-az is arany.

Egyre több családi házban alakítanak ki széfet, ahol a fontos iratokat és ékszereket, mindenféle értékeket tárolhatnak. Ez azért is jó megoldás, mert tűzvédelmet is jelent, valamint egy jól kialakított és megfelelő minőségű széf már betörés elleni védelmet is nyújthat.

Az otthoni tárolásnak számtalan egyéb formája van:

  • elásni a kertben, cserépbe tenni
  • elrejteni egy bútorban, kamrában, a lakás legkülönbözőbb pontjain
  • egyre jobban terjed a mélyhűtőben történő „fagyasztás” is 🙂
  • padlóban kialakított tárolóhely

Természetesen a fenti felsorolásnak csak a fantáziánk szab határt, hiszen az arany rendkívül kedvező tulajdonságainak köszönhetően bárhol tárolható. Nem korrodál, sérül, bírja a hideget, meleget (persze mértékkel), értékéhez képest kis helyet foglal.

Miért választják sokan az arany otthoni tárolását?

Befektetési arany vásárlás, biztonságos tárolás, a legjobb minőség választása. Csak fizikai aranyat vegyél.Az arany nem csak befektetési termék, érzelmileg is kötődünk hozzá – szeretjük látni, megfogni, érezni, hogy a közelünkben van.

A másik dolog, ami a saját tárolás mellett szokott szólni, az a bizalom teljes hiánya. Sokan úgy jutnak el az arany vásárlásig, hogy már senkiben és semmiben sem bíznak – ilyenkor pedig logikus, hogy akkor az arany tárolását sem fogják másra bízni.

Vannak, akik a világ végét várják – nekik is fontos, hogy ennek bekövetkezésekor az arany rendelkezésükre álljon minden nehézség és külső tényező figyelembe vétele nélkül.

Az arany otthoni tárolásának veszélyei

Egyértelmű, hogy az arany otthoni tárolása mennyire veszélyes! Egy betörés esetén a rutinos betörők kapásból tudják, hogy melyek a kedvelt rejtekhelyek és komoly értékekkel tudnak egy-egy lakásból távozni. Amennyiben az arany saját tárolásában gondolkozunk, akkor kérjük szakértő tanácsát és valóban biztonságos széf kialakításában gondolkozzunk.

Félő, hogy a következő években egyre nagyobb probléma lesz a betörésekből származó értékvesztés – amit a rendőrségi statisztikákból szerintem észre sem fogunk venni.

Arany tárolás biztonságos helyen

Amennyiben túl tudunk jutni a „senkiben és semmiben sem bízom” gondolaton, akkor azért sok biztonságos arany tárolási megoldást találhatunk. Ott vannak a bérelhető banki széfek, de ma már komoly biztonsági garanciákkal rendelkező nagy, nemzetközi cégek speciális, arany tárolásra kialakított széfjei közül is választhatunk. Lehet ez a széf itthon is és külföldön is – megint mindenki a saját félelmei és gondolatai alapján választhat. A széfben történő arany tárolásnak is vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos változatai, itt is igaz, hogy jól körül kell nézni a lehetőségeket illetően és nem szabad kapkodni.

Az arany szállításának kockázata

Még egy kérdést érintenem kell – bár nem az arany tárolásával közvetlenül összefüggő dolog, de fontos. Ez pedig az arany szállítása. Itt is több megoldást választhatunk, sokan abban hisznek, hogy ha senki sem tud róla, akkor az elegendő biztonság. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ha mi nem szólunk senkinek, akkor még sokan tudhatnak a vásárláshoz kapcsolódó elszállításról – hiszen a legtöbb esetben személyes arany átvétel történik és a pénz kifizetését követően visszük magunkkal az aranyat.

A kereskedő cég alkalmazottja, annak ismeretségi körébe tartozó valaki és a kereskedés közelében lesben állók egyaránt veszélyt jelenthetnek!

Az is kockázatos, ha futár céget vagy értékszállításra szakosodott biztonsági céget bízunk meg a kiszállítással, hiszen erre is felfigyelhetnek a környezetünkben élők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük