Brexit: aranyat vesznek a britek

Több közvéleménykutató cégnél is növekedett a Brexit esélye az utóbbi napokban, ami rossz hatással van a font árfolyamára. A lakosság félti a vagyonát aminek köszönhetően megnőtt a kereslet az olyan értékállónak tartott eszközök iránt, mint az arany.

A közvéleménykutatások szerint szoros eredmény várható a Berxitről szóló népszavazáson, sőtt, a hat nagy „poll tracker” közül van már olyan, ahol átfordult a korábbi állás, az Economistnál 43-42-re vezetnek a kilépéspártiak. A bizonytalanság nem tesz jót az angol fontnak, amely az utóbbi hónapokban jelentősen leértékelődött az euróval szemben. A lakossági megtakarítások sokat veszíthetnek értékükből egy esetleges elszakadással, nem csoda hát, hogy megnőtt a lakosság érdeklődése az alternatív befektetési eszközök iránt. Az egyik ilyen tradicionális eszköz a fizikai arany, mellyel nem a tőzsdén kereskednek, az bárki számára elérhető megfelelő üzletekben.

Neves londoni aranykereskedőházak egyaránt a fizikai arany iránti megnövekedett keresletről számoltak be, elmondásuk szerint elsősorban az aranyrudak és az érmék iránti kereslet növekedett az utóbbi időben.

Az értékesítők szerint korábban jellemzően 45 év feletti férfiak vásároltak elsősorban fizikai aranyat, azonban az utóbbi néhány hétben ez a sztereotípia megdőlni látszik. Kortól és nemtől függetlenül, egyértelműen vagyontartás céljából vásárol aranyat a lakosság.

A Baird & Co ügyvezetoje, Tony Dobra szerint a Brexitrol szóló népszavazás másnapján forgalmas napja lehet az aranykereskedoknek, akár a maradás, akár a kilépés mellett döntenek a választók. Mark O’Byrne, a dublini székhelyu Goldcore igazgatója még a szavazás napján számít jelentos keresletnövekedésre.

A megkérdezett értékesítők szerint világszerte nőtt a fizikai arany iránti kereslet, ami elsősorban a rekordalacsony kamatkörnyezetnek tudható be, azonban az Egyesült Királyságban ez a keresletnövekedés szignifikánsan felülmúlja a nemzetközi trendet.
A Reuters által megkérdezett szakértők szerint egy esetleges kilépés hatására akár kilenc százalékkal is emelkedhet az arany fontban mért ára.
Forrás: portfolio.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük