Mi hat az arany árára?

Mely hírek és események fogják az elkövetkezendő hónapokban az arany árfolyamát a leginkább befolyásolni?

arany ára, árfolyam, befektetési arany, lapka, érme, tömb, négykilences, aranyszámla, biztonság, nyugdíj célraAz alábbi 15 tényező lehet a legnagyobb kihatással a sárga nemesfém jegyzésére.

1. Ázsia folyamatos arany étvágya

Ázsiai nagybefektetők, nem utolsó sorban a jegybankok már egy ideje folyamatosan vásárolják az aranyat. Főként a kínaiak aranyéhsége domináns, ami jól látszik az európai és amerikai tőzsdék zárása után, az ázsiai kereskedésben tapasztalt árfolyammozgásokon. Az Arany Világtanács legfrissebb adatai is ezt igazolják. Eszerint India és Kína együttesen az idei első negyedévben a világszerte fogyasztott arany több mint a feléért feleltek.

2. Kínai infláció megfékezése

Áprilisban 5,3 százalékkal növekedett a kínai fogyasztói árindex éves összehasonlításban, ami kissé meghaladta az 5,2 százalékos elemzői várakozásokat. Ugyanakkor, ha kis lépésekben is, de egyre távolodik a kínai infláció az idei évre tervezett 4 százalékos irányszámtól. Holott Kína központi bankja az utóbbi fél évben már nyolcszor növelte a bankok kötelező tartalékrátáját és az irányadó alapkamatot is négyszer megemelte, eddig csak fékezni volt képes az árak növekedésének ütemét, megállítani nem tudta azt.

3. Elhúzódó euró-válság

Az elmúlt hónapok eseményei láttán úgy tűnik, hogy az euróövezeti tagországok állandósuló pénzügyi mentőmechanizmus bevezetésére kényszerülnek. Az ismét felerősödött befektetői aggodalmak ki is húzták a szőnyeget a közös európai deviza alól, minek következtében az euró-dollár keresztárfolyam gyorsan mérséklődött. Miután az Európai Uniós kötődése miatt a magyar deviza jellemzően együtt mozog az euróval, a forint szintén gyengült a dollárral szemben. Az euró-gyengülés eredményeként az euróra átszámított aranyár máris történelmi rekordra emelkedett, és ott tartózkodik ebben a pillanatban is. Forintban számítva szintén a korábbi rekord felé tart az arany árfolyama.

4. Amerikai adósság problematika

Már áprilisban negatív kilátással látta el a Standard and Poor’s hitelminősítő az Egyesült Államok adósbesorolását számolva azzal, hogy május közepére az amerikai államadósság elérheti a kongresszus által korábban megállapított plafont, a 14.294 milliárd dollárt. Azzal, hogy az USA a bruttó nemzeti összterméke (GDP) száz százalékáig eladósodott, súlyos pénzügyi helyzetbe került. Amennyiben a plafon nem kerül hamarosan megemelésre, a kormány hiteltörlesztési kötelezettségeinek megszegésére kényszerülhet. Egyelőre időt nyerhet Obama elnök azzal, ha felfüggeszt bizonyos kifizetéseket, de hosszabb távon csak következetes takarékossági programmal lehetne urrá az adóssághegyen. A döcögve haladó amerikai gazdaság azonban jó ideig nem hagy még teret a megtakarításokra.

5. Mennyiségi lazítás leállítása

Az amerikai Federal Reserve Bank és az Európai Központi Bank által jelenleg folytatott mennyiségi lazítás politikája voltaképpen pénz pumpálását jelenti a gazdaságba, például kötvények felvásárlásával. Ennek következtében a piacokat hatalmas pénzbőség árasztja el, amely áttételesen megjelenik az egyes befektetési eszközök, többek között a nyersanyagok piacán is, növelve a keresletet, és ezáltal feljebb hajtva az árakat. A mennyiségi lazítás nagy nyertesei eddig az árupiacok voltak, de ennek a monetáris eszköznek a bevetése lassan a végéhez közeleg.

6. Globális infláció felerősödése

Az emelkedő élelmiszer-, nyersanyag- és energiaárak költségoldali inflációt idéznek elő az egész világban. A nyersanyagárak, különösen az energiahordozók árának emelkedése az olyan gyorsan növekvő gazdaságok egyre csak növekvő fogyasztásának az eredménye, mint amilyen például Kína, India és Brazília. Semmi nem utal arra, hogy az inflációs nyomás a jövőben érdemben csökkenhetne.

7. Gazdasági növekedés megtorpanása

Az OECD szerdán ismertetett legújabb előrejelzése szerint az idén a tavalyihoz képest kisebb ütemben folytatódik a globális gazdaságnövekedés. A párizsi székhelyű szervezet 4,2 százalékos globális növekedéssel számol az idén a tavalyi 4,9 százalék után, jövőre pedig 4,6 százalék lehet az ütem. Az USA idei növekedése 2,6 százalék lehet, az eurózóna elérheti a 2 százalékot, a kínai gazdaság pedig 10 százalékot megközelítően bővülhet. Japánban azonban a természeti katasztrófa miatt az idén 0,9 százalékos is lehet a gazdaság visszaesése. Ugyanakkor törékeny marad a világgazdaság addig, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni, de az inflációs kockázatok, a fennálló nemzeti adósságproblémák és a globális egyensúlytalanságok miatt is.

8. Geopolitikai válságok, Közel-Kelet

Geopolitikai események a tapasztalatok szerint többnyire csak átmenti hatással vannak a nyersanyagok, és így az arany árára. Leginkább az események adott esetben váratlan jellege képes kilengéseket okozni az árfolyamokban. (Feszültségek az arab világban, a terrorizmus elleni harc, az iráni vagy Észak-koreai atomprogram, természeti katasztrófák, stb.)

9. Növekvő spekuláció

Miután az arany a talán legkevésbé korreláló eszköz a többi befektetési alternatívával szemben, kézenfekvő lehetőség kínálkozik rajta keresztül a diverzifikációra. Ezért egyre több portfólió menedzser kényszerül arany-pozíciók felvételére a kockázatok mérséklése céljából. Csak erősítik ezt a tendenciát a jellemzően optimista elemzői megítélések is, amelyek a kedvező fundamentális környezet eredményeként 1.600-1.800 dolláros célárakat is rendre megjelölnek még az idei évre. Kétségtelenül fennáll egy buborék kialakulásának a veszélye, de a jelenlegi árfolyamnál messze vagyunk még ettől.

10. Határidős tőzsdék

Nagybefektetők jelentős short-pozíciók felvételével a határidős tőzsdéken számottevő nyomást tudnak gyakorolni az arany árfolyamára. De a kereskedési szabályok szigorítása is, mint például a letéti biztosítékok megemelése, eredményezhet hirtelen negatív hatást.

11. Politikai beavatkozás az aranypiacba

A politika oldaláról (akár csak lokálisan) sokféle, pillanatnyilag mégoly abszurdnak tűnő beavatkozás is elképzelhető a jövőben. Luxus- és egyéb adók, egy újfajta aranystandard bevezetése, forgalmazási és vásárlási korlátozások. Volt ezekre már mind példa a történelemben, még ha a mostaninál sokkal válságosabb környezetben.

12. Jegybanki aranyvásárlások

A 90-es évek vége óta a jegybanki aranyeladások egy fontos elemét adták az aranypiaci kínálatnak. Azt megelőzően a 70-es évek aranyár-robbanása nem kis mértékben a központi bankok aranyvásárlásának is volt köszönhető. Hasonló következménye lehet most annak, hogy a jegybankok két évtized után tavaly vásároltak először több aranyat, mint amennyit eladtak a tartalékaikból. Ugyanakkor a nemzeti pénzintézetek képesek piaci intervenciókon keresztül rövidtávon továbbra is nyomást gyakorolni az árfolyamra.

13. Kamatok emelkedése
A gazdasági válság miatt rekord alacsony szintre csökkent jegybanki alapkamatok kedveztek eddig az aranynak. Az OECD előrejelzése szerint az Egyesült Államokban a következő hónapokban azonban már megkezdődhet a kamatemelés. Az alapkamat 1 százalékig növekedhet az év végére a jelenlegi 0-0,25 százalék után. Az Európai Központi Bank (EKB) vélhetően kivár a további kamatemeléssel, amire legkorábban jövőre kerülhet sor.  Az aranyárfolyam számára fontos reálkamatok (alapkamat mínusz infláció) ellenben még jó ideig a negatív tartományban maradhatnak.

14. Ékszeripari kereslet növekedése

Az ékszeripari aranyfelhasználás a befektetési arany térnyerésének ellentétpárjaként az elmúlt tíz évben folyamatos csökkenésen ment keresztül. Ennek a folyamatnak a gazdasági válságot követő 2009-es év jelentette a mélypontját. Azóta ismét növekszik az ékszerek iránti kereslet a világban, amelynek kétharmada Indiából és Kínából származik.

15. Kitermelés drágulása

Az arany kínálati oldalának legfontosabb eleme a bányák kitermelése, amely döntő hatással van az aranyár jövőbeni alakulására. A fél évszázaddal ezelőtti kimagaslóan nagy hozamú lelőhelyek ma már egyre ritkábban fordulnak elő. A bányatársaságok kitermelése pedig csak jelentős többletráfordítással növelhető, amire csak a mostani magas aranyár mellett van egyáltalán lehetőség. Egy csökkenő aranyár bányabezárásokat és következésképp csökkenő kínálatot eredményezne.

A felsorolt szempontok között egyértelműen többségben vannak azok, amelyek az aranyár jövőbeni emelkedését valószínűsítik. Bár mindig fennáll az irracionális árfolyammozgások lehetősége, a fenti fundamentumok bármelyike elegendő lehet ahhoz, hogy az árfolyamot ismét emelkedő pályára állítsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük