Merre tovább arany?

Az arany akkor teljesít jól, ha baj van. Mostanában azonban a kockázatok csökkennek, a világgazdaság – különösen a fejlett országok gazdaságai – jól, legalábbis egyre jobban teljesítenek. Szóval mi lesz az arannyal?

A politikai és gazdasági kockázatok mellett még két tényező van, amelyek alakulására oda kell figyelnünk, ha az arany árát szeretnénk előre jelezni. Az egyik ilyen tényező az infláció, hiszen az arany jól teljesít magas inflációs környezetben. Egyelőre erre várnunk kell, a fejlett országokban lassú az infláció emelkedése, még évekig várhatunk egy kissé magasabb inflációs környezet kialakulására.

A másik tényező, amely befolyásolja az arany árfolyamát, az az USD árfolyam alakulása. Az utóbbi időben gyengült a dollár, ami nem tett jót az arany árának, mint ahogy a long pozíciók is egyre csak fogynak. Hosszabb távon – de akár már a júniusi kamatemelés rövid távon is – a FED kamatemelések sem kedveznek az aranynak.

További rossz hír, hogy az Arany Világtanács (WGC) közleménye szerint a jegybankok aranykereslete hat éve a legalacsonyabb szintre csökkent az idei első negyedévben, különösen amiatt, mert szünetelt a kínai vásárlás. A korábban jelentős aranyvásárló kínai jegybank tavaly októbere óta nem növelte aranytartalékát.

Az arany árfolyama decembertől egy technikailag emelkedő trendben van, azonban a növekedést megállította az 1290 USD-os ellenállás. A francia elnökválasztás eredménye sem kedvezett az aranynak, így szerintem van még tere a további csökkenésnek, a következő jelentősebb támasz 1200 USD-nál található.

Amennyiben érdekli az arany piac, szeretne pénzt keresni az arany kereskedésen, akkor jöjjön el a tőzsdei tanfolyamunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük