A legnagyobb arany tartalékkal rendelkező országok

A modern jegybankok közül érdemi arany állományt elsősorban a nagy, globális, tartalékdevizát kibocsátó országok (például USA, Japán, Kína), illetve a valutaövezeti jegybankok (például Németország, Olaszország) esetében találunk.

Általános tendencia, hogy a devizatartalékokhoz képest az aranytartalék szerepe, fontossága csökkent, a legtöbb jegybank manapság már nagyobbrészt pénzügyi eszközökben tartalékol. A tartalékdevizát kibocsátó jegybankok (például amerikai, euróövezeti, japán jegybank) számára fontos az arany,  hiszen a saját devizájukban tartott eszközök nem minősülnek devizatartaléknak, azaz számukra részben kényszer is az aranyba való befektetés.

Az arany a magas tartalékkal rendelkező országok (pl. Kína, Svájc) számára jelenthet még jó befektetési alternatívát, de van ahol tradicionális okokra vezethető vissza az aranytartalék megtartása (például a német Bundesbank esetében).

Lássuk a tíz legnagyobb tartalékkal rendelkező ország listáját, adatait. A sorrend az elmúlt tíz évben nem változott, Oroszország növelte érdemben arany tartalékát ez idő alatt.


Az MNB aranyportfóliója az 1990-es évek elején csökkent a jelenlegi 3 tonnás szintre, ami a makrogazdasági sérülékenység, biztonsági tartalék kérdés szempontjából elhanyagolható mennyiség. A jegybank ugyanis nem az aranynak, hanem elsősorban a likvid, biztonságos, devizaköveteléseket is magába foglaló nemzetközi tartalékállománynak tulajdonít nagyobb jelentőséget.

Miért más az arany megítélése a magánbefektetők körében?

Magánszemélyként másképpen kell gondolkoznunk, mint ahogyan azt a jegybankok teszik. Számukra az arany jelentősége akkor csökkent minimálisra, amikor a modern pénz elvesztette az arany fedezetét.

A magánbefektetőknek azonban minden eshetőségre fel kell készülniük, hiszen a 2008-as válságot kiváltó tényezők velünk élnek, a jegybankok és a bankárok most építik a következő válságot ugyan azokból a kövekből, mint amelyekből az előző is felépült. De most a jegybankok a hatalmasra duzzadt mérlegükkel és nulla körüli kamattal nem sokat fognak tudni tenni, tehát a baj nagyobbra nőhet: magas infláció, tartósabb stagnálás és mélyebb összeomlás várható – amelynek a bekövetkezése nem igazán kérdés, csak az időpontja bizonytalan.

Erre pedig a legjobb némi aranytartalék felhalmozásával felkészülni, hiszen az arany a legutóbbi válság idején is csúcsárat döngetett 1900 USD feletti árával.

Kérjen tanácsot és segítséget a megfelelő aranytartalék felépítéséhez.

dr.Tatár Attila
0620462-8850
info@bankweb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük