Arany ár: mi várható 2015-ben?

Nehéz dologra vállalkozom, amikor elkészítem ezt az elemzést az arany 2015-ben várható áralakulásáról. Természetesen csak trendeket és áralakító tényezők vizsgálatát tudom ígérni, pontos árfolyamot én sem látok előre…

arany_lap3Mi határozza meg az arany árát?

Vannak olyan tényezők, amelyek folyamatos hatást gyakorolnak az arany árfolyamának alakulására és vannak időszakos események. De a legnagyobb elmozdulásokat 2015-ben a váratlan politikai, háborús, természeti katasztrófa, betegség, stb. események okozhatják. (Az arany már csak ilyen: akkor teljesít jól, ha baj van és menedéket keresnek a befektetők.) Nagy kérdés lesz a görög választás kimenetele, az adósság újratárgyalása, valamint az EKB kötvényvásárlási programjának hatása a pénzpiacokra.

Arany áralakulására ható tényezők:

– A dollár erősödése gyengíti az aranyat. Sajnos itt további erősödést várok, akár az egész év ennek jegyében telhet el.
– A FED kamatemelés megkezdése sem jó hír az aranynak, ez további árcsökkenést okoz, mert tőke áramlik a magasabb kamatozású amerikai állampapírokba, lesz más biztonsági menedék az arany mellett.
– Még mindig negatív az USA-ban a reálkamat  (inflációnál kisebb FED kamatok). Az aranyra ez elvileg kedvezően hatna, de az utóbbi években ennek mértéke csökkent és a folyamat csak hosszú távú elemzéseknél használható, éven belüli ármozgás előrejelzésére kevésbé. Még 2015-ben is negatív lesz a reálkamat, de a FED kamatemelés ennek mértékén fokozatosan változtathat.
– A legtöbb országban dezinflációs folyamatok a jellemzőek. Az arany akkor erősödik, ha nő az infláció, ez a legtöbb országban 2015-ben még nem várható.
– Az orosz-ukrán konfliktus alakulása.
– Az orosz gazdasági helyzet romlása. Az olaj áresése, az embargó és általában a nyersanyagok árcsökkenése kedvezőtlenül érinti Oroszországot, ami komoly politikai kockázatokat vet fel.
– Az afrikai ebola járvány, az iszlamista fegyveresek megerősödése 2014-ben nem tudott jelentősebb áremelkedést okozni az aranynál – vélhetően a dollár erősödése ezt ellensúlyozta.
Svájci frank árfolyam erősödése: eljutott az árfolyam az 1,2-es szintre az euróhoz képest, és a jegybank feladta az árfolyamküszöb védelmét! Ez nagyon fontos változás a pénzpiacokon, a frank menedék jellegét is érinti, hiszen nő az árfolyamkockázat, talán az arany a döntés nyertesei között szerepelhet.
– A jen ismét komoly menedék szerepet tölthet be, itt is kérdés a japán gazdasági intézkedések hatása, a jen árfolyam alakulása.
– Az EKB kötvényvásárlási programja hihetetlen likviditást hoz a pénzpiacokra, ennek jó hatása lehet a tőzsdékre – ilyenkor a pénz nem fog aranyba vándorolni, szóval ez inkább az arany áremelkedése ellen hat.

Tehát összességében megállapítható, hogy 2015-ben a legtöbb tényező az arany áremelkedése ellen fog hatni (dollár, infláció, kamatok alakulása), komolyabb áremelkedésre csak rendkívüli események, a biztonsági szerep felerősödése esetén lehet számítani.

Mi történt 2014-ben?

Az arany ára 2014-ben dollárban nézve 1,66 százalékkal esett vissza. Az arany árfolyama sokkal szűkebb tartományban mozgott az egész évet tekintve, mint a korábbi években. Míg 2013-ban 28 százalékos éves esést kellett elviselni a befektetőknek, addig 2014-ben 1130 és 1390 dollár között mozgott az unciánkénti dollárban számított árfolyam. Ez mindössze 260 pontos árkülönbség!

Érdemes az arany „kistestvérét” az ezüstöt is megvizsgálni, mert egyre több befektető érdeklődik iránta. Az ezüst ára éves szinten közel 20%-kal zuhant 2014-ben. Ismét beigazolódott, hogy sokkal érzékenyebb ez a piac, nagyobbak az ármozgások.

Arany áralakulás nemzeti devizában

Sokan úgy gondolják, hogy a hazai devizában érdemes az arany árát vizsgálni, hiszen az emberek pénze itthon forintban van, ebből vásárolják meg az aranyat és eladáskor is forintban kapják meg az ellenértéket. Nekem az a véleményem, hogy az arany árát dollárban érdemes vizsgálni, ezt tekinti mindenki irányadó árnak és ha a forint arany árat nézem, akkor abban olyan devizaárfolyam hatások is érvényesülnek, amelyek zavaróak lehetnek és az arany nemzetközi trendjének megismerését zavarhatják.

Lássuk a forintban mért arany ár éves alakulását.

Forrás: arany-alap.hu

Látható, hogy a dollár erősödése jelentős mértékben volt okozója a forintban mért arany áremelkedésnek. Ennek az emelkedésnek a mértéke meghaladta a 20%-ot! Tehát nem járt rosszul, aki aranyba fektetett, de azért az aranynak egy nagy előnye az, hogy bármire átválthatjuk, bármihez mérhetjük, mindenképpen a legjobb „általános mérőeszköz” önmagában. Hosszú távon mindenképpen értékálló.

 Mi várható 2015-ben az aranynál?

Ahogyan azt a korábbiakban is mondtam, az aranyat inkább kedvezőtlen hatások fogják érni :

– a dollár erősödése miatt,
– az amerikai kamatemelés elkezdése miatt
– az EKB kötvényvásárlási program hatásaként
– a deflációs gazdasági környezet miatt.

Az arany áremelkedése mellett a svájci frank euróban meghatározott árfolyam határának feladása, az esetleges háborús, gazdasági és egyéb konfliktusok, a kockázatok jelentős növekedése, természeti katasztrófák, az EU övezet ismét erősödő válsága szólhat.

Az egész évet tekintve komolyabb áremelkedést nem várok, de év közben nagyobb ármozgások lehetnek, mint tavaly voltak.

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük