Csökken a globális arany kereslet

A World Gold Council elemzése szerint a globális aranykereslet az év harmadik negyedévében jelentősen visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Milyen okok állnak a dolog hátterében?

A harmadik negyedévben az év első felének gyengélkedését követően mintegy 7,5 százalékot emelkedett az arany árfolyama, miután a Fed eszközvásárlási programjának lassítása várhatóan a következő évre tolódott.

A World Gold Council legfrissebb harmadik negyedéves felmérése szerint az arany iránti kereslet az előző év azonos időszakához képest 21 százalékkal 868,4 tonnára csökkent elsősorban a befektetési célú aranykereslet jelentős visszaesése miatt, de a jegybankok is visszafogták vásárlásaikat.

A július-szeptemberi időszakban a sárga nemesfém iránti befektetési célú (rudak és pénzérmék, illetve a tőzsdén kereskedett arannyal fedezett alapok) kereslet 56,4 százalékkal 185,5 tonnára esett az előző év azonos időszaki 425,4 tonnáról. Az ETF-ek továbbra is jelentős mennyiségben adták a sárga nemesfémet, így a nettó 118,7 tonnát értékesítettek, míg a pénzérmék iránti kereslet 6 százalékkal 304,2 tonnára emelkedett.

A jegybankok és az arany

A központi bankok továbbra is nettó vásárlók voltak (egymást követő 11. negyedéve), és a harmadik negyedévben 93,4 tonna sárga nemesfémet vásároltak, ami azonban 16,8 százalékkal elmarad a tavalyi hasonló időszaki mennyiségtől. A FÁK országok jegybankjai most is aktívak voltak, a legjelentősebb vásárló az orosz jegybank volt, mely 18 tonnát vásárolt, mellyel 1000 tonna felé növelte aranytartalékait.

Az ipar és az ékszer felhasználás

A technológiai szektor aranykereslete közel 1 százalékkal 102,8 tonnára emelkedett, ami elsősorban a tabletek és okostelefonok töretlen népszerűsége támogatott.

Az összkeresleten belül továbbra is az ékszerek iránt mutatkozott a legnagyobb igény, a harmadik negyedévben 5,4 százalékkal 486,7 tonnára emelkedett a kereslet, ami a teljes globális kereslet 56,1 százalékát jelentette.

Kína és India – arany vásárlás

A sárga nemesfém iránti globális kereslet irányát tekintve folytatódott az ázsiai szereplők súlyának növekedése: Kínában mintegy 18 százalékkal 210 tonnára növekedett az arany iránti igény, de Dél-Kelet-Ázsia több országában is jelentős emelkedés volt megfigyelhető. Ugyanakkor érdekes fejlemény, hogy az utóbbi időszakban robosztus növekedést mutató indiai kereslet az év harmadik negyedévében 32 százalékkal esett, miután a kormányzat az aranyra kivetett, többször megemelt importvámmal igyekszik gátat szabni a vásárlásoknak.

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük