Merre tart az arany ára?

A válság egyik következménye a fizikai arany befektetés népszerűségének hihetetlen növekedése volt. Az utóbbi években azonban az arany komoly árfolyamesést szenvedett el és sokakban felmerül a kérdés:  felejtsük el az aranyat?

A  Befektetői Iskola előadásainak anyagában szerepel egy ábra, amely az arany áralakulása és a reál kamatok közötti összefüggésre mutat rá. Az adatok az USA gazdaságára vonatkoznak, és meghatározhatják a jövőben az arany áralakulásával kapcsolatos várakozásainkat.

arany-kamat

Az ábra 1971-től, az aranystandard rendszer megszűnésétől mutatja azokat a hónapokat, amikor a reál hozam negatív vagy pozitív volt. (Kék terület a nulla tengely felett és alatt.) Azokban az időszakokban, amikor negatív volt a reál kamat (1971-1981. és 2001-2013.), az arany egyértelmű emelkedést mutatott, míg a pozitív reálkamat időszakában inkább helyben járt az arany ára (1982-2000). Ez utóbbi időszakban csak 6% volt a negatív kamattal jellemezhető hónapok aránya.

Tisztában vagyok azzal, hogy ebben a rendkívül hosszú időszakban az arany árára más tényezők is komoly hatást gyakoroltak, azonban kétségtelenül érvényes az összefüggés: amikor érdemi reál hozamot lehet elérni a pénzpiaci termékeken, akkor inkább oda áramlik a tőke és nem az aranyba.

Arany árfolyam: mi várható a következő években?

Természetes, hogy az embereket a múlt csak annyiban érdekli, hogy milyen hatással vagy következtetéssel járhat az a jövőre vonatkozóan. Az igazán izgalmas kérdés az, hogy milyen időszak vár ránk: a következő években lesz pozitív reálkamat? Fog emelkedni az arany ára?

A választ nem könnyű megadni, hiszen két hatás egyszerre fog érvényesülni és az “eredőjük” ma még bizonytalan:

– El fog kezdődni a FED kamatemelési ciklusa már 2015-ben és ez növeli a kamatszintet általában véve, a befektetési termékeken elérhető kamatok emelkedni fognak.
– A válság hatásainak csökkenésével megindul a gazdasági növekedés, lassan a kereslet is emelkedni fog, így aztán várhatóan az infláció is emelkedik (ennek mértékét nehéz megbecsülni).

Véleményem szerint a következő pár évben az USA-ban inkább pozitív reálkamattal lehet számolni, és az infláció mértéke, növekedési üteme nem lesz magas. Tehát a fenti modell szerint az arany ára inkább stagnálni fog. Mivel komoly hozamokat lehet majd elérni a pénzpiacokon és a gazdasági növekedés egy általános pozitív hangulatot is magával hoz, így valóban nagy az esélye annak, hogy az arany ára inkább helyben fog járni.

Mi okozhat mégis komolyabb áremelkedést az aranynál?

Azért vegyünk sorra pár tényezőt, amelyek az arany áremelkedését segíthetik elő és nem lehet kizárni az érvényesülésüket:

– A töretlennek tűnő tőzsdei emelkedést egy komolyabb korrekció követheti, amelyre más kedvezőtlen tényezők is rásegíthetnek.
– Ilyen kedvezőtlen esemény lehet egy természeti katasztrófa, terrortámadás, helyi háborúk, stb.
– A válságkezelés egyedi és még soha nem alkalmazott eszközei magas inflációt okoznak (a kötvényvásárlásokkal kiszórt pénzt nem sikerül a tervek szerint “visszaszívni”).
– Az államadósság tovább emelkedik, kezelhetetlenné válik és ez elbizonytalanítja a befektetőket.
– Az arany iránti kereslet váratlan emelkedése (ennek lehet technikai, biztonság keresési és ékszeripari háttere egyaránt).

Tehát a fenti elemzést követően megállapíthatjuk, hogy több tényező hatására is érdemes odafigyelnünk. Senki sem lát a jövőbe, csak valószínűségekről beszélhetünk.

befektetési döntéseink meghozatalánál végső soron egy kérdést kell feltennünk magunknak: optimisták vagyunk és hisszük egy jobb és töretlen fejlődés eljövetelében vagy pesszimisták vagyunk és inkább az adósságválság, a környezeti ártalmak, a fejlődés korlátai lebegnek a szemünk előtt és egy stagnáló korszak eljövetelére számítunk?

A választ az olvasó helyett nem tudom megadni, de befektetési kérdésekben jobb egy kicsit inkább a kockázatokra felkészülni és biztonságra törekedni.

Befektetési döntése ELŐTT keressen meg és szívesen segítek egy személyre szaott befektetési portfólió elkészítésében.

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük